Syndetics cover image
Image from Syndetics

Underbara kålrötter : kulturhistoria, odling och användning / redaktörer: Matti Wiking Leino, Hans Næss och Martin Ragnar ; författare: Patrik Arneke, Katarina Ek-Nilsson, Matti Wiking Leino, Hans Næss, Inger Olausson, Titti Qvarnström, Martin Ragnar, Jens Weibull, Magnus Westling och Elisabeth Ögren ; foto: Patrik Arneke.

Contributor(s): Material type: TextTextLanguage: Swedish Summary language: English Publisher: Stockholm : Kålrotsakademien ; [Hestra] : Isaberg förlag, [2020]Manufacturer: [Hestra] : Isaberg förlag (P-it), 2020Description: 155 sidor illustrationer 24 cmContent type:
  • text
Media type:
  • unmediated
Carrier type:
  • volume
ISBN:
  • 9789185089161
Subject(s): DDC classification:
  • 635.126 23/swe
Other classification:
  • Qca
  • Qed
  • Qcaa
Summary: Kålroten uppkom i Sverige och när den spred sig över världen tog den sitt svenska namn med sig på resan. Man kan betrakta kålroten som Sveriges motsvarighet till pizzan - lika framgångsrik i olika matkulturer världen över. Idag är kålrot en självklar del i såväl det svenska köket som i det ryska, italienska, isländska och amerikanska köket. Kålrotsakademien, som bildades år 2015, tog som sin första uppgift att återupptäcka kålrotens fascinerande kulturhistoria och mångfald. På några år har grönsaks-diskens mest försummade rotfrukt gjort en klassresa till gastronomisk stolthet. Kålrot är idag en självklar ingredienspå många lyxkrogar och har till och med serverats på Nobel-middagen. När Mathias Dahlgren öppnade en nyskapande vegetarisk fine-dining-restaurang på Grand Hotel i Stockholm fick den självklart namn efter kålroten - Rutabaga! Boken du håller i handen är en hyllning till kålroten och dess mångfald. Följ med på en lärd resa om kålrotens uppkomst, kulturhistoria, odling, styckning, mångfald och gastronomiska praktik. Vi lovar en gastkramande upplevelse!
Holdings
Item type Home library Collection Shelving location Call number Status Barcode
Bok Luleå stadsbibliotek Biblioteket Plan 4 641 Available 80064868940

Kålroten uppkom i Sverige och när den spred sig över världen tog den sitt svenska namn med sig på resan. Man kan betrakta kålroten som Sveriges motsvarighet till pizzan - lika framgångsrik i olika matkulturer världen över. Idag är kålrot en självklar del i såväl det svenska köket som i det ryska, italienska, isländska och amerikanska köket. Kålrotsakademien, som bildades år 2015, tog som sin första uppgift att återupptäcka kålrotens fascinerande kulturhistoria och mångfald. På några år har grönsaks-diskens mest försummade rotfrukt gjort en klassresa till gastronomisk stolthet. Kålrot är idag en självklar ingredienspå många lyxkrogar och har till och med serverats på Nobel-middagen. När Mathias Dahlgren öppnade en nyskapande vegetarisk fine-dining-restaurang på Grand Hotel i Stockholm fick den självklart namn efter kålroten - Rutabaga! Boken du håller i handen är en hyllning till kålroten och dess mångfald. Följ med på en lärd resa om kålrotens uppkomst, kulturhistoria, odling, styckning, mångfald och gastronomiska praktik. Vi lovar en gastkramande upplevelse!

Med sammanfattning på engelska