Syndetics cover image
Image from Syndetics

Glöd och visdom : mina vägvisare för barnets rättigheter / Lars H Gustafsson.

By: Material type: TextTextLanguage: Swedish Publisher: Stockholm : Norstedts, [2020]Manufacturer: 2020Description: 239 sidor 22 cmContent type:
  • text
Media type:
  • unmediated
Carrier type:
  • volume
ISBN:
  • 9789113101675
Subject(s): Genre/Form: DDC classification:
  • 323.3520922 23/swe
Other classification:
  • Lz Key, Ellen
  • Lz Lindhagen, Anna
  • Lz Laula, Elsa
  • Oc.01
Summary: Från januari 2020 gäller FN:s barnkonvention som svensk lag. En stark förespråkare för detta är en av våra mest kända barnrättskämpar, Lars H Gustafsson. Här tecknar han levande och personliga porträtt av tre av sina vägvisare. Vi möter de samtida feministerna Ellen Key, Anna Lindhagen och Elsa Laula Renberg. De kände alla varandra och hade en förmåga att koppla ihop frågorna om kvinnors och barns rättigheter med dem om fred, miljö och social rättvisa. Lars H Gustafsson lyfter fram deras viktigaste tankegångar, häpnadsväckande aktuella idag, samtidigt som han beskriver deras levnadsöden och den tid de levde i. De som går före möter ofta motstånd och hat, något som även blir tydligt i de miniporträtt författaren ger av tre nutida aktivister: Greta Thunberg, Malala Yousafzai och Tabata Amaral. Mer än någonsin behöver vi sådana vägvisare, menar Lars H Gustafsson. De utmanar oss och tvingar oss att reflektera över vilka vi är, vilka vägval vi gör och vårt ansvar för kommande generationer och den värld de ska leva i.
Holdings
Item type Home library Collection Shelving location Call number Copy number Status Date due Barcode
Bok Björkskatans bibliotek Biblioteket 320 Ex1 Available 80064669504
Bok Kiruna stadsbibliotek Biblioteket Vuxen Samhälle Ex5 Available 80064659628
Bok Luleå stadsbibliotek Biblioteket Plan 4 320 Available 80064672897
Bok Piteå stadsbibliotek Biblioteket 320 Available 8909135837928

Från januari 2020 gäller FN:s barnkonvention som svensk lag. En stark förespråkare för detta är en av våra mest kända barnrättskämpar, Lars H Gustafsson. Här tecknar han levande och personliga porträtt av tre av sina vägvisare. Vi möter de samtida feministerna Ellen Key, Anna Lindhagen och Elsa Laula Renberg. De kände alla varandra och hade en förmåga att koppla ihop frågorna om kvinnors och barns rättigheter med dem om fred, miljö och social rättvisa. Lars H Gustafsson lyfter fram deras viktigaste tankegångar, häpnadsväckande aktuella idag, samtidigt som han beskriver deras levnadsöden och den tid de levde i. De som går före möter ofta motstånd och hat, något som även blir tydligt i de miniporträtt författaren ger av tre nutida aktivister: Greta Thunberg, Malala Yousafzai och Tabata Amaral. Mer än någonsin behöver vi sådana vägvisare, menar Lars H Gustafsson. De utmanar oss och tvingar oss att reflektera över vilka vi är, vilka vägval vi gör och vårt ansvar för kommande generationer och den värld de ska leva i.

Powered by Koha