Syndetics cover image
Image from Syndetics

Berget, staden och kärleken / Lars Alm.

By: Material type: TextTextLanguage: Swedish Publisher: [Lidköping] : Ebes förlag, [2019]Copyright date: ©2019Edition: 1:a upplaganDescription: 253 sidor 22 cmContent type:
  • text
Media type:
  • unmediated
Carrier type:
  • volume
ISBN:
  • 9789188187789
Subject(s): Genre/Form: DDC classification:
  • 839.738 23/swe
Summary: Berget, staden och kärleken är en relationsroman i feelgood anda där läsaren får följa händelserna i en familj under den pågående samhällsomvandlingen i gruvstaden Kiruna. Per, en medelålders man som är gift och far till två söner befinner sig mitt i denna samhällsomdaning och vid tiden för denna berättelse är nu stadens centrala delar hotade. Vissa bostads­områden i samhället måste utrymmas och rivas. Stora delar av centralorten måste omlokaliseras och en ny stadskärna är under uppbyggnad tre kilometer öster om stadens nuvarande centrum. Tusentals Kiruna­bor är eller kommer att beröras av denna stadsflytt. Stadsomvandlingen präglar till viss del vardagslivet för de flesta människor i samhället. Inte på så sätt att invånarna dagligen bekymrar sig över sin framtida situation, men känslan finns där, likt en diffus förnimmelse av att nya tider stundar, på gott och ont. Även i Pers privata liv råder det en omdaningens tid. Äktenskapet knakar i fogarna och Per kastas ut för ett mentalt stup, förvirrad över framtiden och orolig för hur det skall gå för sönerna. Nya relationer dyker upp runt hörnet, men Per är villrådig. Fler tråkiga och sorgliga episoder utspelar sig innan Per återigen kan se framtiden an med en ljusare blick. "Min blick stannade till över kyrkparken. Så många gånger jag som barn hade strövat runt där. Åkt skidor på vintern, lekt cowboy och indian med kamrater, ilat fort igenom parken när det mörknat i rädsla att Hjalmar Lundbom skulle resa sig ur sin grav. Bara tanken på alla minnen gjorde mig förstämd. Kyrkan skulle snart flyttas och med den minnena. En kyrka går väl an att flytta, tänkte jag. Men, hur flyttar man minnen?"
Holdings
Item type Home library Collection Shelving location Call number Copy number Status Date due Barcode
Bok Gällivare bibliotek Biblioteket Norrifrån Ex7 Available 8006466798443
Bok Haparanda stadsbibliotek Biblioteket Romaner Ex1 Available 80062710705
Bok Kalix kommunbibliotek Biblioteket Norrlitt Ex5 Available 80064526401
Bok Karesuando bibliotek Biblioteket Roman Ex11 Available 80064938097
Bok Kiruna bokbuss Biblioteket Romaner Ex2 Available 80064784430
Bok Kiruna stadsbibliotek Magasin Romaner Ex4 Available 80064784458
Bok Kiruna stadsbibliotek Biblioteket Vuxen Hemtrakter: Romaner Ex12 Available 80066549368
Referens Kiruna stadsbibliotek Kiruna lokalsamling Romaner Ex13 Not for loan 80066549366
Bok Luleå stadsbibliotek Biblioteket Plan 5 Romaner Available 80064755874
Bok Pajala bibliotek Biblioteket Romaner Ex8 Available 80061730281
Bok Svappavaara bibliotek Biblioteket Roman Ex9 Available 80064728742
Bok Vittangi bibliotek Biblioteket Roman Ex10 Available 80064720321

Originalupplaga 2019

Berget, staden och kärleken är en relationsroman i feelgood anda där läsaren får följa händelserna i en familj under den pågående samhällsomvandlingen i gruvstaden Kiruna. Per, en medelålders man som är gift och far till två söner befinner sig mitt i denna samhällsomdaning och vid tiden för denna berättelse är nu stadens centrala delar hotade. Vissa bostads­områden i samhället måste utrymmas och rivas. Stora delar av centralorten måste omlokaliseras och en ny stadskärna är under uppbyggnad tre kilometer öster om stadens nuvarande centrum. Tusentals Kiruna­bor är eller kommer att beröras av denna stadsflytt. Stadsomvandlingen präglar till viss del vardagslivet för de flesta människor i samhället. Inte på så sätt att invånarna dagligen bekymrar sig över sin framtida situation, men känslan finns där, likt en diffus förnimmelse av att nya tider stundar, på gott och ont. Även i Pers privata liv råder det en omdaningens tid. Äktenskapet knakar i fogarna och Per kastas ut för ett mentalt stup, förvirrad över framtiden och orolig för hur det skall gå för sönerna. Nya relationer dyker upp runt hörnet, men Per är villrådig. Fler tråkiga och sorgliga episoder utspelar sig innan Per återigen kan se framtiden an med en ljusare blick. "Min blick stannade till över kyrkparken. Så många gånger jag som barn hade strövat runt där. Åkt skidor på vintern, lekt cowboy och indian med kamrater, ilat fort igenom parken när det mörknat i rädsla att Hjalmar Lundbom skulle resa sig ur sin grav. Bara tanken på alla minnen gjorde mig förstämd. Kyrkan skulle snart flyttas och med den minnena. En kyrka går väl an att flytta, tänkte jag. Men, hur flyttar man minnen?"

Powered by Koha